Deleliste

Her vil jeg prøve å holde en oppdatert liste over de delene jeg bruker for å lage fresen. Muligens med unntak av vanlige maskinskruer, skiver og liknende. Jeg oppdaterer lista etter hvert som jeg bygger.

Etter hvert tenkte jeg å sette opp et regneark over alle delene, med link til hvor jeg har kjøpt dem.

Aluminiumsdeler


Dette er deler som jeg lager selv.
Endestykker for Y-akse bordet. Bildet viser begge endestykkene montert sammen med z-akse kuleskruen. Y-akseskruen som skal brukes er mye lenger.
Festeplate for fresebord. Fresebordet beveger seg langs Y-aksen. Kulelagerblokkene til Y-akse skinnene monteres i de utfreste feltene på hver side.

Det er en liten kant som blokkene skal presses mot for å sikre at de er montert parallelt.

I tillegg er det festehull i midten for å montere kulemutteren.
Feste for kulemutter på Y-aksen. Denne delen skal igjen skrus fast på festeplate til fresebordet som er vist over.
Endeplater for X-aksen. Denne skal holde kuleskinnene til X-aksen rett, samtidig som den skal være stiv i forhold til rotasjon rundt X-aksen. Den skal også tillate at man justerer ortigonaliteten til Z-aksen i forhold til Y-aksen.
Festebrakett for steppermotor på Z-aksen. Det må lages to slike, og de skal være speilvendt av hverandre.
Feste for justerbare føtter. Dette burde egentlig ikke være nødvendig, men jeg kjøpte feil føtter, dvs jeg kjøpte til 30x30mm profiler. Kunne selvfølgelig bestilt nye, men dette ble uansett bedre.
Feste for kulemutter på Z-aksen. Denne skrus fast på vogna til X-aksen (vist under).
Vogn på X-aksen, og base for Z-aksen. Denne delen holder lagerblokkene både for X-, og Z-aksen samt feste for begge kulemutterene. Bildet viser den siden som Z-aksen festes til.
Z-akse vogn. Bildet viser delen med påmonterte Hiwin skinner. Oppe og nede er det huller for montering av lagerblokker til kuleskruen.
Del for å feste stepmotorfeste til Z-akse vogna. Det ble et par ekstra hull, men det gjorde ikke noe.

Rexroth


Aluminiumsprofiler og tilbehør
40x40mm profiler. Det behøvs 7 lengder á 2m hvis man skal lage bordben og alt.

Under er en liste over de lengdene som behøvs.
Antall Lengde (mm)
2   720
4   650
2   620
4   550
2   540
6   460
2   440
2   285
4   80
30x60mm profil har jeg tenkt å bruke som fundament under fresebordet. T-sporene gjør det enkelt å feste forskjellige plater på toppen. Det kan være MDF plater, aluminiumsplater eller støpejernsplate. Profilene er ikke flate nok til å fungere som bra fresebord i seg selv, men vil være ganske stive og støtte opp bra. Jeg har 1 lengde á 2m.
80x80x40 vinkel skal støtte opp søylene som holder x-aksen oppe. De skal hindre at søylene bøyes på tvers av y-aksen.
45 graders vinkel skal brukes til å lage stag som støtter søylene til x-aksen. Disse støttene skal stå langs med y-aksen.
Justerbare føtter. Kjekt mår man vil ha bordet i vater.

Kuleskruer

  • Y-akse kuleskrue, 770mm
  • X-akse kuleskrue 490mm
  • Z-akse kuleskrue 354mm
  • 5 stk kulemuttere
  • 3 stk lagerblokker med vanlige kulelager.
  • 3 stk lagerblokker med Angular contact kulelager.

Kulelagerskinner

Kulelagerskinner og blokker er av merke Hiwin. Skinnebredden er 20mm. Alt sammen ble bestilt fra Marchant Dice i England.
Hiwin 20mm slipte stålskinner. Disse skinnene har hull for å skrues fast fra toppen, noe som er veldig praktisk når de skal monteres på en aluminiumsprofil med T-slot. Da er det bare å smette muttere ned i T-slotten, og skru fast.

Tre par med forskjellige lengder, en for hver akse.

  • Y-akse, 700mm
  • X-akse, 430mm
  • Z-akse, 270mm
Korte lagerblokker. 4 stykk for Y-aksen
Lange lagerblokker. 2 stykk for X-aksen, og 2 stykk for Z-aksen.

Elektro

Stepp-motorer, drivere, brytere, elektronikk, datamaskin og alt annet som må til får å sette spetakkelet i drift.
Step-motorer. 3Nm holdemoment, og NEMA23 innfesting. Motorene er kjøpt fra Zapp automation, men er sannsynligvis identiske med det de fleste andre selger i denne klassen. Garantert laget i Kina.
Stepmotor drivere. Kjøpt fra Zapp automation, men de er merket med Motion Control Product. Grunnen til at jeg ikke kjøpte fra MCP var at responsen på epost var totalt fraværende. Driverene kan drive opptil 5.2A per fase. De kan kjøre mikrostepping med mange forskjellige oppløsninger. Den mekaniske kvaliteten virker glimrende. God finish både på innkapsling og kjøleribbe.
Strømforsyning og kabel for step-motorene. Strømforsyningen kan levere 9.9A på ca 50V, noe som burde være tilstrekkelig.
Parallellport breakout kort. Kortet isolerer parallellporten fra tilfeldige pulser i tillegg til å gjøre det enklere å koble til. USB pluggen er kun som strømforsyning, det går ingen signaler gjennom den.
Mekanisk kobling mellom step-motor aksel og kuleskruen

CNC Fres