CNC Fres, Introduksjon

Hvis man skal lage mekanikk, så er en god fres tingen. Slikt kan man selvfølgelig kjøpe, men det er jo ikke no morsomt. Dessuten koster en grei CNC fres fra 30000.- og oppover. Helst oppover. Da er alternativet å bygge en selv. Hvis man bygger solid, så er det fullt mulig å kunne kutte aluminium og messing. Stål er litt verre siden det er større behov for kjøling samt saktegående spindel med høyt moment, men det er ikke umulig. I tillegg kan man selvfølgelig frese plast og tre.

Planen min er å bygge en CNC fres, dvs. en datastyrt fres. Jeg bygger i aluminium, og de delene som ikke bare kan sages til har jeg tenkt å lage på en manuell fresemaskin på jobben. Noen kritiske komponenter må kjøpes ferdig, og det kommer det egne artikler om etter hvert som de dukker opp. Kommer nok også en del linker til hvor man kan kjøpe slikt.

Jeg kommer til å skaffe en høyhastighets spindel, dvs en som fungerer i turtallsområdet ca 9000-24000rpm. Det vil igjen si at jeg kun kan kutte mykere metaller som aluminium og messing, samt trverk og plast, og da helst med ganske små fresepinner.

Designet av maskinen er så godt som ferdig, men det dukker sikkert opp detaljer underveis. Her er i hvertfall et bilde av hvordan den kommer til å se ut.
De grå delene er Bosch Rexroth aluminiumsprofiler. De blå delene er aluminiumsdeler jeg må frese til selv. De andre delene er ferdige komponenter jeg må kjøpe.

CNC Fres