Lineære lager

En eller annen form for lineære lager er nødvendig når man skal lage en fres. Det er mye å velge mellom, både i kvalitet og pris. Generelt kan man vel si at man får det man betaler for, men det betyr også ganske mye hvordan man designer hele fresen. Man kan komme unna med billigere komponenter hvis man er litt smart i designfase.

Alt jeg ikke valgte


Jeg vurderte ganske mange løsninger før jeg landet på den endelige.

Lage egne lagerblokker med vanlige kulelager montert slik at de ruller langs en aksel. Dette så ut til å bli mye jobb, og resultatet ville sannsynligvis bli nedslående. I tillegg ville det tatt mye plass, noe som ikke er gunstig på en så liten fres.

denne siden er det bilder av en del varianter over tema. Jeg har sett andre løsninger også.


linear_bearing_round_marchant_dice
Rund aksel opphengt i hver ende med lineære kulelager. Dette kunne være en farbar vei. Prisen på slike er ganske snill, og ytelsen er bra, men det var et stort problem. Selv en ganske tykk aksel vil bøye seg mye når man legger en 10-20 kg vekt på den. 20mm diameter som jeg regnet på, og et spenn på 70-80cm ville fort bøyd seg så mye som 1mm, noe som ville vært katastrofalt for presisjonen.

Bildet er sakset fra Marchant Dice.
Fully_supported_rail_marchant_dicelinear_bearing_round_open_marchant_dice
Aksel med støtte under hele lengden (hviler på en skinne) med lineære lager. Dette var løsningen jeg nesten landet på. Akselen er litt dyrere, men siden den viler på en skinne kan den skrus fast til en kraftigere aluminiumsprofil, og dermed kan man kontrollere bøyingen bedre. Jeg gikk bort fra dette fordi jeg fant et ganske bra tilbud på det jeg til slutt landet på, men hvis ikke hadde nok dette blir løsningen.

Bildene er sakset fra Marchant Dice.

Hiwin profiler med lagerblokker


Denne typen lager er de desidert beste, men ofte veldig dyre. De baserer seg på en profilert skinne som er presisjonsslipt. På denne skinnen setter man lagerblokker med kulebaner som går i spor på skinna. I mitt tilfelle er det 4 kulebaner som tar opp krefter i hver sin retning. De er svært stabile i rundt alle akser, bruker lite plass, og er ganske enkle å montere.
Hiwin systemet er nok ikke like bra som de aller beste, men prisen er litt snillere. Ikke at det er dårlig kvalitet. Disse lagerblokkene og skinnene er absolutt de beste komponentene i sin klasse som jeg kommer til å bruke på denne fresen, i tillegg til å være de dyreste.

CNC Fres