Sage aluminiumsdeler

Det å sage aluminium for hånd med baufil er en skikkelig drittjobb. Det tar eviglang tid, og kuttet blir stygt og skevt. Derfor kjøpe jeg nettopp et spesialblad for aluminium til gjærsagen min.

Jeg har en gjærsag fra Bosch, en PCM-8S på 1200W som etter sigende ikke skal kunne kutte annet enn treverk. Det er feil. Den er riktignok ikke så veldig kraftig, så man må ta det litt rolig for å ikke brenne opp motoren, men alu er virkelig ikke noe problem. For best resultat bør man kjøpe et blad laget for alu.

GjærsagaDet er en flere ting som skiller dette fra et blad beregnet for treverk. Først og fremst er det flere tenner, mitt blad på 210mm diameter har 80 tenner. Deretter skal tennene ha en negativ tanningsvinkel. Det vil si at tuppen på tanna peker litt bakover i forhold til fartsretningen. -5 grader er bra. Et blad for treverk har stort sett positiv vinkel. Problemet med dette på aluminium er at bladet lett hugger seg fast, noe som kan bli litt i overkant spennende. Til slutt skal tennene vær formet annereledes enn for treverk. De er stort sett symmetrisk, og ofte er annenhver tann spiss og bred. De spisse tennene stikker litt lenger opp. For treverk er tennene ofte slik at annenhver tann peker ut til høyre og venstre, de er med andre ord asymetriske.

Nok om sagblad. Resultatet er i hvertfall at jeg sager glatt gjennom 2cm tykk alu-plate, og 40x40mm alu-bolt. Alu-bolten ble vel kuttet på under 30 sekunder, og kuttet var fantastisk rent.

CNC Fres